Welke cv-ketel is het beste voor thuis?

cv advies

De gemiddelde levensduur van een goed onderhouden cv-ketel is ongeveer 15 jaar. Dit betekent dat men over het algemeen maar drie of vier keer een nieuwe cv-ketel aanschaft in een leven. Dit is dus een beslissing waar je van tevoren goed over na moet denken en, met de vele opties die er zijn, ook goed uit moet zoeken welke het beste is voor jou in huis. Om te beginnen is het verstandig om goed in kaart te brengen wat de huidige en de toekomstige behoeften aan verwarming en warm water zijn. Hierbij zijn de gezinsgrootte en de grootte van het huis een belangrijk onderdeel. Ook de bestaande voorzieningen die al aanwezig zijn, zoals de verwarmingsbuizen, moeten goed in kaart worden gebracht. Het is handig om een installateur in te schakelen om je huidige voorzieningen te checken en een professioneel cv advies uit te brengen.

Nadat je een goed inzicht hebt gekregen in je situatie en behoeften kun je je verdiepen in de verschillende soorten cv-ketels. De eerste keuze die gemaakt moet worden is of je met de cv-ketel alleen je huis wilt verwarmen of dat je er ook warm water mee wilt genereren. In dat laatste geval heb je namelijk een combi cv-ketel nodig en anders volstaat de solo ketel.

cv advies

VR-ketel of HR-ketel

De HR (Hoge Rendements-) ketel is op dit moment de populairste cv-ketel. Zoals de naam al doet vermoeden biedt deze ketel een zeer hoog rendement. En in de laatste jaren zijn daar zelfs nog de UHR- (Ultra Hoog Rendement) en HRe cv-ketel bijgekomen. De UHR cv-ketel werkt in combinatie met een warmtepomp waardoor er nog meer warmte gewonnen kan worden door middel van temperatuurverschillen. De VR ketel biedt een Verbeterd Rendement. Dit houdt in dat ongeveer 90% van de opgewekte warmte gebruikt kan worden en dat de rest verloren gaat. Bij een HR -ketel is het rendement 100%. Alleen als je geen afvoer hebt voor het condenswater van de ketel, is ons CV advies een VR-ketel aan. Anders is het altijd verstandig om een HR-ketel aan te schaffen.