Wat is de juiste maat rookmelder voor jouw huis?

Rookmelder

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, maar hier zijn een paar factoren die je helpen bepalen of een huis een rookmelder nodig heeft: het aantal slaapkamers in jouw huis, als je meer slaapkamers heeft, dan is er een hoger risico op brand in jouw huis en moet je ook meer rookmelders toevoegen. Het aantal woonruimtes en hun indeling, als je meerdere verdiepingen in jouw huis heeft en elke verdieping heeft zijn eigen woonruimte (bijv. kelder, tweede verdieping) dan heb je minder rookmelders nodig zodat het alarm alleen afgaat als er daadwerkelijk brand is in alle ruimtes tegelijk. De leeftijd van jouw huis, oudere huizen hebben hogere niveaus van natuurlijk voorkomende brandbare materialen dan nieuwere huizen, waardoor er meer rookmelders nodig zijn om te voorkomen dat er vals alarm wordt gegeven door incidentele verbranding van verlichtingsarmaturen of kaarsen. Raadpleeg jouw plaatselijke bouwverordeningen voor andere aanbevelingen over hoeveel rookmelders je nodig hebt voor jouw huis.

Rookmelder

Hoe weet je wanneer je jouw rookmelder moet vervangen?

De levensduur van elke rookmelder verschilt afhankelijk van de productiedatum en het soort materiaal waaruit hij is gemaakt. Zorg er dus voor dat je jouw rookmelder ten minste één keer vervangt voordat de opgegeven levensduur verstreken is. Om jouw rookmelder te vervangen, schakel je eerst de stroom naar jouw huis uit door de zekering los te koppelen. Vervolgens zoekt je de sensor of het paneel waarop de rookmelder is aangesloten. Als de sensor hoog aan de muur is bevestigd, moet je wellicht een ladder gebruiken om de oude melder te verwijderen en een nieuwe te installeren. Als jouw rookmelder op batterijen werkt, vervangt je gewoon de batterij door een nieuwe.

Wanneer moet je jouw rookmelder vervangen?

Na een overstroming, overstromingen kunnen de elektrische bedrading van jouw huis beschadigen, waardoor de rookmelders afgaan, zelfs als er geen echte brand is. Als je in een gebied woont dat gevoelig is voor overstromingen, overweeg dan om de rookmelders in jouw huis na een overstroming te vervangen. Na een brand, rookmelders werken alleen als het brandalarm daadwerkelijk afgaat. Als je de rookmelders na een brand hebt vervangen, kun je overwegen ze na een overstroming opnieuw te vervangen. Na een huisrenovatie, door het renovatieproces raken sommige rookmelders natuurlijk beschadigd. Bovendien hebben sommige rookmelders een beperkte levensduur en moeten ze na een bepaalde periode worden vervangen, dus je kunt het beste na elke renovatie alle rookmelders vervangen.