Wat gaat het inhuren van een makelaar kosten?

Wil jij je huis verkopen, dan wil je natuurlijk vooraf graag weten wat de makelaar kosten gaat. Je zou zeggen dat het niet zo ingewikkeld is om hier een antwoord op te krijgen, maar toch valt het vaak tegen om dit te achterhalen. Onder meer omdat tarieven niet eenvoudig te vergelijken zijn. Hoe hoog zijn makelaar kosten, wat kun je verwachten en waar moet je op letten bij het maken van een vergelijking? Je leest daar alles over op makelaarkosten.nl, maar we geven je hier graag al een klein beetje inzicht in hoe het werkt.

Vergelijken van makelaar kosten

Wat maakt het nu zo lastig om een goede vergelijking te maken? Dat heeft te maken met een aantal verschillende punten:

  • je betaalt vaak geen vast bedrag maar een percentage van de verkoopsom
  • niet alle makelaars bieden hetzelfde dienstenpakket aan
  • niet iedere makelaardij gaat uit van eenzelfde verkoopwaarde

Wil je makelaar kosten gaan vergelijken, dan moet je dus verschillende punten in de gaten houden. In de eerste plaats moet je letten op welke verkoopwaarde zij als uitgangspunt nemen. Doordat er dus gewerkt wordt met een percentage van de verkoopsom, maakt een verschil in geschatte verkoopwaarde veel uit voor het uiteindelijke kostenplaatje. Er is daardoor ook nooit met zekerheid vooraf te stellen hoe hoog de makelaar kosten zullen zijn. Krijg je een hogere prijs dan verwacht, dan vallen de makelaarskosten dus ook hoger uit. Tegelijkertijd is het dus ook zo dat jij minder betaalt als je minder voor je huis krijgt. Focus dus niet zozeer op het totaalbedrag, maar kijk naar het percentage dat zij aan courtage in rekening brengen. Dan krijg je een beter beeld van welk makelaarskantoor nu voordelig is en welke juist duurder. Maar natuurlijk zijn niet alleen deze makelaar kosten van belang, het is ook belangrijk om te kijken naar wat je hier nu precies voor krijgt.

Welke diensten worden geleverd?

Bij sommige makelaarskantoren lijken de makelaar kosten in eerste instantie wat hoog te liggen, maar bieden zij een totaalpakket aan voor dit bedrag, dan kun je hier juist uiteindelijk voordeliger uit zijn. Andere makelaardijen gaan er misschien wel vanuit dat jij veel van het verkoopproces zelf doet, zoals het organiseren van bezichtigingen. Wil je dat het makelaarskantoor dit organiseert, dan zul je hier soms extra voor moeten betalen. Je kunt dus besparen als je meer zelf doet, maar dat moet je maar net willen. Kijk daarom goed wat er allemaal voor jou geregeld wordt binnen de makelaar kosten die genoemd worden. En denk goed na over wat je eventueel zelf zou willen en kunnen doen en wat je juist liever uitbesteedt aan het makelaarskantoor. Dit zijn een paar punten waar je op moet letten op het moment dat jij makelaars met elkaar wilt gaan vergelijken. Op makelaarkosten.nl vind je een ruimer overzicht aan tips om op te letten, zodat je zeker weet dat je een goede keus maakt. Daarnaast kun je via deze site ook eenvoudig en snel diverse makelaars met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk niet meer makelaar kosten betaalt dan nodig is!

Lees meer…