Verfraai je tuin met een tuinhek

Hekken zijn er altijd al geweest (bijv. speeltuin hekken) maar zijn de laatste tijd enorm populair geworden. Met een slimme lay-out en doordachte materialen kan een hek een achtervalge tuin in een buitenshow-stopper veranderen. Soms ook wel “goede buren hekken” genoemd omdat ze er aan beide kanten van het hek goed uitzien. De ononderbroken lijnen van een hek trekken de aandacht in de verte, waardoor buitenruimtes gelijk ruimer lijken. Kortom, horizontale schuttingen zijn een geweldige manier om het uiterlijk van je tuin te verbeteren (Houtdirect). Als je overweegt een horizontale afrastering te installeren, moet je dit weten voordat je aan de slag gaat.

Het materiaal zet de toon

Het materiaal dat je voor je hek kiest, bepaalt in grote mate de stijl en de afgewerkte look. Je opties zijn onderverdeeld in algemene categorieën: hout, metaal of kunststof. Onder hout vinden we ook meerdere soorten hout. Daar gaan we het in dit artikel even over hebben. Je moet namelijk wel het juiste tuinhout aanschaffen!

Ruw hout – Zoals de naam al doet vermoeden, is ruw hout grof, afgewerkt hout dat je hek een stevige, rustieke uitstraling kan geven. Het is korrelig, ruw en er kunnen nog steeds zaagsporen in het bord achtergebleven zijn. Ruw gezaagd hout is meestal vrij dik, variërend van 2cm tot zelfs 5vm. Dikke planken zoals deze zorgen voor een sterke omheining, maar de omheining zelf zal zwaar zijn. Als je kiest voor ruw hout, zorg er dan voor dat je palen stevig genoeg is om het te ondersteunen.

Oppervlakte/glad hout – Gladde houten planken zijn dunnere, meer “perfecte” planken die zijn geschuurd tot een zijdezachte textuur. Oppervlakte Hout is meestal slechts ongeveer 2cm dik, dus het is een lichter, meer afgewerkt uitziend materiaal voor je hek. Vaak zijn de randen van glad hout licht afgeschuind, waardoor elke plank een delicaat uiterlijk krijgt.

Vermijd geïmpregneerd hout, dat bedoeld is voor onderconstructie projecten en er niet goed uitziet. Gebruik ook nooit composiet vlonderplanken, omdat deze te zwaar zijn voor schuttingen.