Subsidie op warmtepompen

Een warmtepomp heeft op lange termijn behoorlijk wat voordelen voor zowel de gebruiker als het milieu. Maar waar vele mensen nog steeds over struikelen zijn de enigzins hoge aanschaf en installatiekosten. Behoor je ook tot deze groep, lees dan verder. Er zijn namelijk manieren om deze kosten flink omlaag te brengen.

Subsidie op warmtepompen

Nederland is al geruime tijd bezig manieren te zoeken om de uitstoot van CO2 en andere schadelijke broeikasgassen te verminderen. De bedoeling is dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en meer gaan in de richting van hernieuwbare, groene energie. Om dit te stimuleren worden er heel wat hulpmiddelen gegeven. Een daarvan is de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze regeling zegt dat particulieren en bedrijven bij aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels recht hebben op een tegemoetkoming. Dit bedrag helpt je dan de aanschafkosten van zo een apparaat te drukken.

De voorwaarden

Denk je eraan een warmtepomp te kopen of heb je al een, dan maak je waarschijnlijk kans op een subsidie. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, voordat je dit bedrag krijgt. De meest belangrijkste zijn:
  • de warmterpomp moet na 1 januari 2016 gekocht zijn
  • de aanvraag voor subsidie moet binnen 6 maanden na installatie gedaan worden
  • bij aanvraag moet de warmtepomp al werkzaam zijn
  • de installatie moet door een erkend installateur zijn gedaan
  • de warmtepomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel

Hoeveel krijg je aan subsidie?

Dit is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Gemiddeld liggen de subsidie bedragen tussen de €1000 en € 2500 maar dit kan oplopen tot minstens €8000, wanneer je bijvoorbeeld een grondgebonden warmtepomp installeert. Belangrijk om te weten is dat deze subsidie regeling voorlopig tot het jaar 2021 gaat.

Tot slot

Denk je erover na een warmtepomp te kopen maar zit je met de prijs? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheid voor subsidie en wie weet, zijn de kosten toch niet zoveel als je gedacht hebt.Tip: warmtepomp van Techneco Elga