Infraroodverwarming voor badkamers

ir verwarming badkamer

Infraroodstralers zijn zeer geschikt voor de badkamer. Of het nu gaat om bijverwarming of als primaire verwarming. Dit laatste geldt vooral als er geen primaire verwarmingsinstallatie is en installatie niet mogelijk is of op zijn minst grote overlast met zich mee zou brengen. In dit geval is de aanschaf van infraroodstralers de goedkoopste, meest praktische en ook nog eens de gezondste optie.

ir verwarming badkamer

Hoe werkt een een infrarood verwarming eigenlijk?

Conventionele kachels gebruiken meestal fossiele brandstoffen zoals steenkool, gas, olie of elektriciteit om de omgevingslucht te verwarmen. De mensen in deze kamers worden dan op hun beurt opgewarmd door de verwarmde lucht.

Het energieverlies is hierbij zeer hoog. Bovendien kunnen de daarmee gepaard gaande stofturbulentie, de drogere ruimtelucht en het ruimteklimaat gezondheidsproblemen veroorzaken. Vooral mensen met een allergie hebben tijdens de stookperiode vaak veel last.

Infraroodstralers zijn totaal anders omdat ze stralingswarmte zijn. Deze stralingswarmte is grofweg te vergelijken met de warmte van de zon. Mensen, muren of meubels worden direct verwarmd door infraroodstralers. Als u zich in de directe nabijheid van de infraroodpanelen bevindt – om precies te zijn op een afstand tot 3 meter – voelt u de weldadige warmte direct. De badkamer is een ideale ruimte voor een ir verwarming badkamer. Het gevoel dat daarbij ontstaat is vergelijkbaar met dat van een open haard of tegelkachel.

Een ir verwarming badkamer werkend met C-straling heeft een positief effect op het menselijk immuunsysteem. De C-straling van de infraroodverwarming dringt veel dieper door in de huid dan verwarmde lucht. Daarom heeft dit type warmtestraling van infraroodverwarming in de badkamer een ontspannend effect op het lichaam.

Een ir verwarming werkt ruimtebesparend

Vaak is er niet zoveel ruimte in de badkamer als men zou willen. Als er ook nog dikke radiatoren in de weg staan, kan het snel krap worden. Daarom zijn infraroodstralers erg praktisch, vooral in krappe ruimtes, omdat infraroodstralers nauwelijks als zodanig herkenbaar zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld onopvallend in de spiegel worden verborgen als spiegelverwarming, of ruimtebesparend aan het plafond of de wand worden gemonteerd als klassieke infraroodpanelen.