Hoe lang moet je de kraan laten lopen legionella

hoe lang moet je de kraan laten lopen legionella

Binnen het geslacht van Legionella bacteriën is Legionella pneumophila de meest bekende soort. Jaarlijks vinden veel besmettingen met deze bacterie plaats, maar gelukkig merken de meeste mensen hier niets van, en gaat het vanzelf over. Eenmaal besmet kun je er ook niemand ander mee besmetten, maar de bron van Legionella kan wel voor een flinke uitbraak zorgen. Als je wél ziek wordt van een infectie met Legionella, kan dit fataal zijn. Daarom wordt er vaak gewaarschuwd dat je na je vakantie de boel goed door moet spoelen. Maar hoe lang moet je de kraan laten lopen legionella?

hoe lang moet je de kraan laten lopen legionella

Een legionella besmetting herkennen

Hoewel de meeste mensen helemaal geen symptomen ontwikkelen bij een besmetting, kun je legionellose krijgen. De milde variant hiervan is legionellagriep of pontiackoorts. De zware variant, die dodelijk kan zijn, wordt veteranenziekte of legionairsziekte genoemd. De lichte vorm lijkt op een griep en gaat gepaard met hoesten en spierpijn. Deze kan zonder behandeling over gaan, maar een telefoontje naar de huisarts is wel handig. De veteranenziekte kenmerkt zich door een lichte of zware longontsteking en hoge koorts, die wordt voorafgegaan aan snel opkomende pijn. Neem in dat geval direct contact op met de huisarts. Voor jezelf, maar zeker ook om anderen die toegang hebben (gehad) tot hetzelfde leidingwater te waarschuwen en uiteraard de bron vrij van Legionella te maken.

Hoe lang moet je de kraan laten lopen Legionella besmettingen te voorkomen?

Hoewel vooral ouderen, verstokte rokers en patiënten die afweer verlagende medicatie slikken een groter risico hebben op legionellose, is het doorspoelen van de kranen geen overbodige luxe na een vakantie. De besmetting vindt plaats voor aerosolen. Dat zijn kleine druppeltjes water die in de lucht vernevelen. Met name bij een watertemperatuur rond de lichaamstemperatuur, neemt de besmettingskans toe.

Als je langer dan een week bent weggeweest, of het waterpunt niet hebt gebruikt, moet je deze doorspoelen. Vergeet ook niet om het toilet door te trekken, liefst met de deksel erop. Draai alle tappunten van warm en koud water minimaal een minuut open, waarbij je zo veel mogelijk voorkomt dat er nevel ontstaat. De douchekop kun je het beste in een emmer water laten doorspoelen tegen de nevel. Het spoelwater kun je overigens wel prima gebruiken om de planten water te geven of de auto te wassen, dus legionellapreventie na je vakantie is ook ecologisch verantwoord!