Een wasmachine kopen


Wasmachine kapot? Dan wordt er steeds vaker gekozen voor aanschaf van een nieuw exemplaar. In het verleden kwam er vaker een monteur aan te pas, maar doordat de prijzen de afgelopen decennia flink zijn gedaald en wasmachines steeds meer vernieuwen wordt er vaker voor gekozen om een nieuwe wasmachine te kopen. Maar waar let je op bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine?

Keuze nummer één

Je gaat je oriënteren op de aanschaf van een nieuwe wasmachine, dan zal je er al snel achter komen dat er veel verschillende wasmachines zijn met verschillende specificaties. Een makkelijke manier om alvast een eerste selectie te maken is om te kiezen voor een voorlader of een bovenlader. Bij een bovenlader zit de klep waardoor de vuile was in de wasmachine gestopt kan worden aan de bovenkant, als ware als een deksel. Bij een voorlader zit de opening aan de voorkant. Waar je voor kiest is persoonlijk. Wil je bijvoorbeeld een droger bovenop je wasmachine plaatsen dan kan je natuurlijk het beste kiezen voor een voorlader. Een bovenlader is vaak wat meer geschikt voor kleinere ruimtes. De keuze tussen een voorlader of bovenlader is persoonlijk en afhankelijk van de woning en de ruimte waarin je de wasmachine kwijt wilt.

Ruimtebesparend

Een wasmachine neemt ruimte in. Wanneer je een geschikte ruimte voor de wasmachine hebt dan is de keuze tussen een bovenlader of voorlader ook vaak gemakkelijk gemaakt. Zo zijn er ook vaak wasmachines welke in de keuze ingebouwd worden. In dat geval is een bovenlader nutteloos want daar komt het aanrecht. Echter kan je er dan ook geen droger meer op kwijt, want deze zet je dan bovenop je aanrecht. Ook hiervoor is een oplossing. Zo zijn er wasmachines met een droger ingebouwd. Deze zogenoemd was-droogcombinaties zijn een ideale ruimtebesparing.

wasmachine kopen

Energie besparing

Wassen kost energie. Een wasmachine moet aangesloten zijn op elektriciteit om te kunnen was en natuurlijk dient er toevoer en afvoer van water te zijn. Een droger kost vaak nog meer aan elektriciteit dan een wasmachine. Om goed op je verbruik te letten kan veel schelen qua maandelijkse lasten, bovendien is het natuurlijk goed voor het milieu. Probeer daarom altijd een wasmachine pas aan te zetten wanneer de trommel vol zit, ook kan je ervoor kiezen om op lagere temperaturen te wassen en voor het drogen kan je in de zomermaanden ook gebruik maken van de warmte van de zon, door de natte kleding buiten te hangen. Verder is het ook verstandig om bij de aankoop van een wasmachine te kijken naar het energieverbruik. Iedere wasmachine beschikt over een energielabel, hierop staat vermeld wat het energieverbruik en het waterverbruik per jaar is voor die desbetreffende wasmachine. Dit kan veel verschil maken in je maandelijkse verbruik. Er zijn al wasmachines op de markt met een A+++ label, deze zijn dus erg zuinig in verbruik.

Wasprogramma’s

Een ander onderdeel waarop men als consument kan letten bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine zijn de verschillende wasprogramma’s waarover een wasmachine beschikt. Zo zijn er ook wasmachines waarop een eco-stand zit. Een speciaal programma welke goed is voor het milieu en ook voor de portemonnee. Ook zijn er verschillen te ontdekken in het maximum aantal toeren wat een wasmachine kan maken. Bij een hoog toerenaantal wordt de was droger na het wassen en daardoor heeft het minder lang de tijd nodig in de droger. Er zijn wasmachines met een centrifuge van 1200 toeren, 1300 toeren, 1400 toeren en 1600 toeren. Verder hebben verschillende wasmachines, verschillende programma’s. Ook op basis hiervan kan je een keuze maken voor je wasmachine. Zo zijn er programma’s speciaal voor sportkleding. Of kleding gemaakt van wol of zijden. Was je regelmatig je gordijnen, kies dan voor een wasmachine waarop een programma zit speciaal voor gordijnen.

De kilo’s

Waarop ook vergeleken kan worden is het aantal kilo’s. De beladingscapaciteit van een wasmachine verschilt per product. Zo zijn er wasmachines met een beladingscapaciteit vanaf 4,5 kilo maar ook van , 6 of 7 kilo te vinden. Het is erg afhankelijk van het aantal wassen je per week draait en de grootte van je huishouden welke wasmachine je het beste kan kiezen. Ook zijn er grotere wasmachines op de markt met een beladingscapaciteit van 11 tot 12 kilo. Dan gaat er natuurlijk erg veel was per wasbeurt mee en doe je minder wassen per week. Echter is dit natuurlijk niet voor ieder huishouden nodig en daardoor overbodig.