Complete handleiding over vloerverwarming

vloerverwarming

Handleiding met alles wat je moet weten over vloerverwarming

Met vloerverwarming kun je op een moderne en efficiënte manier je woning verwarmen. Het geeft een comfortabele warmte en je kunt er je energierekening mee verlagen en de algehele efficiëntie van uw verwarmingssysteem verbeteren. Wij vertellen je hieronder alles wat je moet weten over vloerverwarming; van de voordelen en verschillende systemen tot de installatie en het onderhoud van de vloerverwarming. Met andere woorden: lees hieronder onze complete handleiding over vloerverwarming.

Voordelen van vloerverwarming

  • Gelijkmatige warmteverdeling: het geeft een gelijkmatige verspreiding van warmte in een kamer, waardoor koude plekken en temperatuurschommelingen worden verminderd.
  • Ruimtebesparing: in tegenstelling tot radiatoren neemt vloerverwarming geen ruimte in beslag. Je hebt meer vrijheid bij het inrichten van kamers.
  • Energie-efficiëntie: vloerverwarming werkt met lagere temperaturen dan bijvoorbeeld een cv. Dat levert lagere energiekosten op en minderde CO2-uitstoot.
  • Comfort: er is eigenlijk niets lekkerder dan op je blote voeten over een warme vloer lopen, zeker in de winter.

Verschillende soorten vloerverwarmingssystemen

Er zijn 2 soorten vloerverwaming:
  1. Elektrische vloerverwarming die gebruik maakt van elektrische kabels of matten die onder de vloerbedekking worden gelegd.
  2. Watergedragen vloerverwarming: dit systeem maakt gebruik van warm water dat door buizen in de vloer wordt gepompt. Net als bij een cv-systeem dus. De watergedragen vloerverwarming is geschikt voor gebruik in grote(re) ruimtes en kan worden aangesloten op conventionele cv-ketels of warmtepompen.

Vloerverwarming installeren

De installatie van vloerverwarming vereist enige kennis en vaardigheden. Dat begint met het voorbereiden van de ondervloer, waarbij eventuele oneffenheden worden gladgestreken. Vervolgens worden de verwarmingskabels of buizen nauwkeurig geplaatst volgens het ontwerp van het systeem. Na installatie wordt de vloerbedekking geplaatst, die kan bestaan uit tegels, laminaat, hout of tapijt.

Onderhoud en gebruik van de vloerverwarming

Vloerverwarming heeft doorgaans geen extra aandacht of zorg nodig. Het is echter wel noodzakelijk om de vloerverwarming regelmatig te controleren op lekkages of storingen. Het gebruik van een thermostaat kan helpen om de temperatuur in elke kamer goed te regelen om zo energie te besparen.

Waarmee rekening houden bij vloerverwarming?

Als je vloerverwarming wil laten plaatsen, moet je rekening houden met enkele belangrijke punten:
  • Kosten: de aanschaf- en aansluitkosten van vloerverwarming kunnen hoger zijn dan die van traditionele radiatoren, maar ‘straks’ kunnen de lagere energiekosten dit compenseren.
  • Type vloerbedekking: niet elke soort vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming. Tegels en laminaat werken het beste, terwijl tapijt minder efficiënt is.
  • Isolatie: goede isolatie is belangrijk voor goed werkende vloerverwarming. Zorg er dus voor dat je huis goed geïsoleerd is voordat u vloerverwarming installeert.

Moderne en milieuvriendelijke manier van verwarmen

Vloerverwarming biedt dus vele voordelen, waaronder efficiëntie, comfort en ruimtebesparing. Dus als je een moderne en milieuvriendelijke manier van je huis verwarmen zoekt, kan vloerverwarming een uitstekende keuze voor je zijn. Is je woning goed geïsoleerd? Kijk voor meer info over energielabels in dit blog.