Bestrijden van houtkevers

Haard hout

Houtkevers zijn insecten die gek zijn op hout. Ze voeden zich met met onbewerkt hout en leggen eitjes met larven. Vooral de larven kunnen onherstelbare schade aan uw woning aanrichten. Onder de houtkevers zijn de houtworm en de boktor het meest voorkomend. Hierom zullen we dan ook focussen op deze twee soorten houtkevers, hoe je ze herkent en hoe je de houtworm of boktor bestrijd.

Maar hoe komen ze überhaupt in je huis? Ze kunnen op verschillende manieren je huis binnenkomen. Zo kunnen ze in diverse houtproducten zitten die je in huis haalt, zoals tweedehands houten meubelen. Een andere manier waarop dit kan gebeuren is via het hout voor de openhaard. Belangrijk is dus om altijd hout en houtproducten te controleren voordat je het in huis haalt. Denkt u toch last te hebben van houtkevers? Ga dan eerst op onderzoek uit om dit zeker te weten!

Op onderzoek uit

Allereerst moet u dus op onderzoek uit om te weten of u last heeft van de houtworm of boktor. Er zijn meerdere signalen waarop u kunt letten:

  • Gaten in het hout: let op kleine, ronde of ovale gaatjes in het hout. Dit zijn namelijk de uitvlieg openingen voor deze insecten.
  • Boormeel: wanneer de houtwormen of boktorren actief zijn komt er boormeel (zaagsel) uit de gaatjes. Doordat ze gaatjes maken voor hun uitwerpselen blijft er zaagsel achter.
  • Eitjes, larven of kevers: zodra u de insecten in levende lijve aantreft weet u het natuurlijk zeker dat u last heeft van houtkevers. De insecten laten zichzelf niet snel zien, maar zodra u ze ziet duidt dit op een plaag.

Houtwormen en boktorren bestrijden

Zodra u zeker weet dat u last hebt van deze insecten in huis is het zaak om direct actie te ondernemen, je moet ze bestrijden! Echter is dit niet zo makkelijk en blijkt dat de manieren die beschikbaar zijn om het zelf te doen meestal niet het gewenste resultaat bieden. Eén van de manier is het gebruik van petroleum, doordat het niet overal door het hout doordringt gaan niet alle eitjes dood en bied het niet het gewenste resultaat. Deze manier zal effectiever zijn bij het houtworm bestrijden dan bij de boktor, aangezien de boktor dieper in het hout zit. Echter is de kans nog steeds groot dat je ook bij de houtworm met deze manier niet alle eitjes dood. Wilt u de houtworm en boktor op een effectieve manier bestrijden dan is het advies om een specialist in te schakelen zoals een bestrijdingsbedrijf. De houtworm en boktor zijn namelijk alleen te bestrijden met de juiste bestrijding, middelen en de daarbij behorende bestrijdingsmethoden. Alleen zo zal dit insect niet meer terugkomen.

De meest effectieve manier die een professional kan gebruiken voor het bestrijden van de houtworm en boktor is het hout injecteren met speciale anti-houtkever chemicaliën. Voor de houtworm is het voldoende om de behandeling aan de oppervlakte te doen, maar wanneer u ook last heeft van de boktor zit dit insect dieper zoals eerder gezegd. De boktor vreet zich namelijk dieper in het hout. Hierdoor zal voor de boktor een bepaalde injectietechniek gebruikt worden om zo dieper in het hout te komen. Zowel de behandeling voor de houtworm als de boktor kunnen zo’n 5 tot 10 jaar werken!