Wat houdt dat in: vergrauwing van een gevel?

Over de oorzaken en oplossingen van vergrauwing 

  1. Weersinvloeden
  2. Vervuiling
  3. Vocht en biologische aanslag: vochtige omstandigheden kunnen leiden tot de groei van algen, schimmels en mossen op de gevel, wat bijdraagt aan de vergrauwing en het vieze uiterlijk.

Nu je deze oorzaken kent, is het zaak om te kijken naar oplossingen. Je wilt natuurlijk graag het probleem voorkomen, maar als het er eenmaal is, wil je het ook zo snel en goed mogelijk oplossen. Daarom komen nu de oplossingen aan bod. Oplossingen voor vergrauwing van een gevel zijn bijvoorbeeld gevelreiniging, impregneren van de gevel, hydrofoberen en het schuren en oliën van houten gevels (indien sprake is van hout). Tot slot bespreken we hoe belangrijk periodiek onderhoud is.

Gevelreiniging

Het reinigen van je gevel is altijd een eerste stap. Binnen gevelreiniging zijn er verschillende methoden. Hogedrukreiniging is een eerste methode en is een zeer effectieve methode om zowel vuil, roet als algen van gevels af te krijgen. Let wel op dat je dit zorgvuldig uitvoert om schade te voorkomen. Een tweede methode van gevelreiniging is stoomreiniging, een mildere optie. Dit is goed te gebruiken bij historische of kwetsbare gevels. Tot slot de optie chemische reiniging, een methode die wederom om voorzichtigheid vraagt. De juiste chemische middelen moeten immers worden gekozen om zo schade aan gevelmaterialen te voorkomen. Let er ook op dat je middelen gebruikt die milieuvriendelijk zijn.

Impregneren

Als je eenmaal de gevel hebt gereinigd, is het zaak om de gevel te impregneren. Dit houdt in dat de gevel wordt behandeld met een waterafstotend middel dat vocht en vuil minder kans geeft om in de stenen of voegen door te dringen. Dit verlengt de levensduur van de gevel en voorkomt nieuwe vergrauwing.

Hydrofoberen

Dit is een specifieke vorm van impregneren waarbij een transparante laag op de gevel wordt aangebracht die waterafstotend is, zonder dat de gevel van uiterlijk verandert. Dit helpt tegen vochtproblemen en de vorming van algen, mossen en schimmels, die bijdragen aan de vergrauwing.

vergrauwing gevel voorkomen óf oplossen kan hier

Vergrauwing is een natuurlijk proces, maar met de juiste onderhoudstechnieken en beschermingsmethoden kun je de uitstraling van je gevel behouden en de levensduur van het materiaal verlengen. Als je vergrauwing van je gevel ook wilt voorkomen of, indien het al is opgetreden, wilt oplossen, kun je gebruikmaken van de diensten van BM Holland. Neem een kijkje op de volgende website, neem contact op via www.bmhollland.nl en los zo de vergrauwing van je gevel op!